Sezoni i gripit mos ngatërroni gripin dhe të ftohtin

Burimi: Rrjeti mjekësor 100

Aktualisht, moti i ftohtë është një sezon me incidencë të lartë të sëmundjeve infektive të frymëmarrjes si gripi (në tekstin e mëtejmë "gripi").Megjithatë, në jetën e përditshme, shumë njerëz janë të paqartë në lidhje me konceptet e ftohjes së zakonshme dhe gripit.Trajtimi i vonuar shpesh çon në simptoma më serioze të gripit.Pra, cili është ndryshimi midis gripit dhe ftohjes?Cila është nevoja për trajtim mjekësor në kohë?Si të parandaloni në mënyrë efektive gripin?

Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis gripit dhe të ftohtit

Ka temperaturë të lartë, të dridhura, lodhje, dhimbje të fytit, dhimbje koke dhe simptoma të tjera.Shumë njerëz do të mendojnë në mënyrë të pandërgjegjshme se thjesht kanë një të ftohtë dhe do të jenë mirë kur ta mbajnë atë, por ata nuk e dinë se gripi mund të shkaktojë telashe.

Gripi është një sëmundje akute infektive e frymëmarrjes e shkaktuar nga virusi i influencës.Njerëzit janë përgjithësisht të ndjeshëm ndaj gripit.Fëmijët, të moshuarit, gratë shtatzëna dhe pacientët me sëmundje kronike janë të gjithë grupe me rrezik të lartë të gripit.Pacientët me grip dhe infeksionet e padukshme janë burimet kryesore infektive të gripit.Virusi i influencës transmetohet kryesisht nëpërmjet pikave të tilla si teshtitja dhe kollitja, ose drejtpërdrejt ose tërthorazi përmes mukozave të tilla si goja, hunda dhe sytë, ose përmes kontaktit me artikujt e kontaminuar nga virusi.Viruset e gripit mund të ndahen në nëntipet A, B dhe C. Çdo dimër dhe pranverë është stina e incidencës së lartë të gripit dhe viruset e gripit A dhe B janë arsyet kryesore të epidemive sezonale.Në të kundërt, patogjenët e ftohjes së zakonshme janë kryesisht koronaviruset e zakonshme.Dhe sezonaliteti nuk është i dukshëm.

Për sa i përket simptomave, ftohjet janë shpesh simptoma lokale katarrale, pra teshtitje, hundë e mbytur, rrufë, pa temperaturë ose temperaturë të lehtë deri në mesatare.Zakonisht, kursi i sëmundjes është rreth një javë.Trajtimi kërkon vetëm trajtim simptomatik, pini më shumë ujë dhe pushoni më shumë.Megjithatë, gripi karakterizohet nga simptoma sistemike, si temperaturë e lartë, dhimbje koke, lodhje, dhimbje muskulore etj.Një numër i vogël i pacientëve me grip mund të vuajnë nga pneumonia e gripit.Pasi të shfaqen këto simptoma, ata duhet të kërkojnë trajtim mjekësor në kohë dhe të marrin ilaçe antipiretike dhe kundër gripit.Përveç kësaj, për shkak se virusi i gripit është shumë infektiv, pacientët duhet t'i kushtojnë vëmendje izolimit dhe të mbajnë maska ​​kur dalin jashtë për të shmangur infeksionin e kryqëzuar.

Vlen të theksohet se ndryshimi vjetor i virusit të gripit është i ndryshëm.Sipas të dhënave të testeve të laboratorëve përkatës në Pekin dhe në mbarë vendin, shihet se gripi i fundit është kryesisht gripi B.

Fëmijët janë në rrezik të lartë të gripit dhe prindërit duhet të jenë vigjilentë

Klinikisht, gripi është një nga arsyet e rëndësishme për trajtimin mjekësor të fëmijëve.Nga njëra anë, shkollat, parqet e fëmijëve dhe institucionet e tjera janë me popullsi të dendur, gjë që ka më shumë gjasa të shkaktojë përhapjen e gripit.Nga ana tjetër, imuniteti i fëmijëve është relativisht i ulët.Ata nuk janë vetëm të ndjeshëm ndaj gripit, por edhe në rrezik të lartë të gripit të rëndë.Fëmijët nën 5 vjeç, veçanërisht fëmijët nën 2 vjeç, janë më të prirur ndaj komplikimeve serioze, ndaj prindërit dhe mësuesit duhet t'i kushtojnë vëmendje dhe vigjilencë të mjaftueshme.

Duhet të theksohet se simptomat e gripit tek fëmijët janë të ndryshme në jetën e përditshme.Përveç temperaturës së lartë, kollës dhe rrjedhjes së hundës, disa fëmijë mund të kenë edhe simptoma të tilla si depresioni, përgjumja, nervozizmi jonormal, të vjella dhe diarre.Përveç kësaj, gripi i fëmijërisë tenton të përparojë me shpejtësi.Kur gripi është serioz, mund të shfaqen komplikime të tilla si laringiti akut, pneumonia, bronkiti dhe otiti media akut.Prandaj, prindërit duhet të identifikojnë simptomat e gripit të fëmijëve sa më shpejt të jetë e mundur dhe të vëzhgojnë gjendjen në çdo kohë.Mos kërkoni kujdes mjekësor nëse fëmija ka simptoma të tilla si temperaturë e lartë e vazhdueshme, gjendje e keqe mendore, dispne, të vjella të shpeshta ose diarre.Përveç kësaj, nëse fëmija vuan nga ftohja apo gripi, prindërit nuk duhet të përdorin verbërisht antibiotikë në trajtim, të cilët jo vetëm do të kurojnë gripin, por edhe do të prodhojnë rezistencë ndaj ilaçeve nëse përdoren në mënyrë jo të duhur.Në vend të kësaj, ata duhet të marrin ilaçe antivirale sa më shpejt të jetë e mundur nën drejtimin e mjekëve për ta kontrolluar atë.

Pasi fëmijët të kenë simptoma të gripit, ata duhet të izolohen dhe të mbrohen për të shmangur infeksionin e kryqëzuar në shkolla ose çerdhe, për të siguruar pushim të plotë, për të pirë shumë ujë, për të ulur temperaturën në kohë dhe për të zgjedhur ushqime të tretshme dhe ushqyese.

Parandalimi i "Tao" për të mbrojtur kundër gripit

Festa e Pranverës po vjen.Në ditën e bashkimit familjar, mos lejoni që gripi të "bashkohet me argëtimin", kështu që është më e rëndësishme të bëni një punë të mirë të mbrojtjes së përditshme.Në fakt, masat mbrojtëse ndaj sëmundjeve infektive të frymëmarrjes si ftohja dhe gripi janë në thelb të njëjta.Aktualisht, nën pneumoninë e re të koronavirusit

Mbani distancë sociale, shmangni grumbullimet dhe përpiquni të mos shkoni në vende publike të mbushura me njerëz, veçanërisht në vende me qarkullim të dobët të ajrit;Vishni maska ​​kur dilni për të reduktuar kontaktin me artikujt në vende publike;Kushtojini vëmendje higjienës, lani duart shpesh, veçanërisht pasi të shkoni në shtëpi, përdorni dezinfektues duarsh ose sapun dhe lani duart me ujë çezme;Kushtojini vëmendje ventilimit të brendshëm dhe përpiquni të shmangni infeksionin e kryqëzuar kur anëtarët e familjes kanë pacientë me grip;Rritni ose ulni rrobat në kohë sipas ndryshimit të temperaturës;Dieta e ekuilibruar, forcimi i ushtrimeve, sigurimi i gjumit adekuat dhe rritja e imunitetit janë të gjitha masa parandaluese efektive.

Përveç kësaj, vaksinimi i gripit mund të parandalojë në mënyrë efektive gripin.Koha më e mirë për vaksinimin e gripit është zakonisht nga shtatori deri në nëntor.Për shkak se dimri është stina e incidencës së lartë të gripit, vaksinimi paraprakisht mund të maksimizojë mbrojtjen.Përveç kësaj, për shkak se efekti mbrojtës i vaksinës së gripit zakonisht zgjat vetëm 6-12 muaj, vaksina e gripit duhet të injektohet çdo vit.

Zhao Hui Tong, anëtar i komitetit të Partisë të Spitalit të Pekinit Chaoyang i lidhur me Universitetin Mjekësor Capital dhe zëvendësdrejtor i Institutit të frymëmarrjes në Pekin

 

Lajme Mjekësore


Koha e postimit: Jan-13-2022