Sa më e ulët të jetë rrahja e zemrës, aq më mirë?Shumë e ulët nuk është normale

Burimi: Rrjeti mjekësor 100

Zemra mund të thuhet se është "punëtor model" në organet tona njerëzore.Kjo "pompë" e fuqishme me madhësi grusht funksionon gjatë gjithë kohës dhe një person mund të rrahë më shumë se 2 miliardë herë në jetën e tij.Rrahjet e zemrës së atletëve do të jenë më të ngadalta se njerëzit e zakonshëm, kështu që thënia "sa më e ulët të jetë rrahja e zemrës, aq më e fortë është zemra dhe aq më energjike" do të përhapet ngadalë.Pra, a është e vërtetë që sa më e ngadaltë të jetë rrahja e zemrës, aq më e shëndetshme është?Cili është diapazoni ideal i rrahjeve të zemrës?Sot, Wang Fang, kryemjeku i Departamentit të Kardiologjisë në spitalin e Pekinit, do t'ju tregojë se çfarë është një ritëm i shëndetshëm i zemrës dhe do t'ju mësojë metodën e saktë të matjes së vetë pulsit.

Norma e zemrës i tregohet vlera ideale e rrahjeve të zemrës

Nuk e di nëse keni pasur ndonjëherë një përvojë të tillë: rrahjet e zemrës suaj papritur shpejtohen ose ngadalësohen, si për shembull humbja e një rrahjeje gjatë rrahjes ose shkelja në shputën e këmbëve.Ju nuk mund të parashikoni se çfarë do të ndodhë në sekondën e ardhshme, gjë që i bën njerëzit të ndihen të mbingarkuar.

Halla Zheng e përshkroi këtë në klinikë dhe pranoi se ishte shumë e pakëndshme.Ndonjëherë kjo ndjenjë zgjat vetëm disa sekonda, ndonjëherë zgjat pak më shumë.Pas ekzaminimit të kujdesshëm, konstatova se ky fenomen i përket “palpitacionit” dhe ritmit jonormal të zemrës.Tezja Zheng është e shqetësuar edhe për vetë zemrën.Ne organizuam një inspektim të mëtejshëm dhe përfundimisht e përjashtuam atë.Ndoshta është sezonale, por kohët e fundit ka probleme në shtëpi dhe nuk pushoj mirë.

Por tezja Zheng kishte ende rrahje të shpeshta: "doktor, si të gjykojmë rrahjet jonormale të zemrës?"

Para se të flas për rrahjet e zemrës, do të doja të prezantoj një koncept tjetër, "rrahjet e zemrës".Shumë njerëz ngatërrojnë ritmin e zemrës me ritmin e zemrës.Ritmi i referohet ritmit të rrahjeve të zemrës, duke përfshirë ritmin dhe rregullsinë, në të cilin ritmi është "rrahjet e zemrës".Prandaj, mjeku tha se rrahjet e zemrës së pacientit janë jonormale, që mund të jenë rrahje jonormale të zemrës, ose rrahjet e zemrës nuk janë mjaft të rregullta dhe uniforme.

Ritmi i zemrës i referohet numrit të rrahjeve të zemrës në minutë të një personi të shëndetshëm në një gjendje të qetë (e njohur edhe si "rrahje e qetë e zemrës").Tradicionalisht, rrahjet normale të zemrës është 60-100 rrahje / min, dhe tani 50-80 rrahje / min është më ideale.

Për të zotëruar rrahjet e zemrës, së pari mësoni "pulsin e vetë-testimit"

Megjithatë, ka dallime individuale në rrahjet e zemrës për shkak të moshës, gjinisë dhe faktorëve fiziologjikë.Për shembull, metabolizmi i fëmijëve është relativisht i shpejtë dhe rrahjet e zemrës së tyre do të jenë relativisht të larta, të cilat mund të arrijnë 120-140 herë në minutë.Ndërsa fëmija rritet dita ditës, rrahjet e zemrës gradualisht do të stabilizohen.Në rrethana normale, rrahjet e zemrës tek femrat janë më të larta se tek meshkujt.Kur funksioni fizik i të moshuarve ulet, rrahjet e zemrës gjithashtu do të ngadalësohen, përgjithësisht 55-75 rrahje / min.Sigurisht, kur njerëzit e zakonshëm janë duke ushtruar, të emocionuar dhe të zemëruar, rrahjet e tyre të zemrës natyrisht do të rriten shumë.

Pulsi dhe rrahjet e zemrës janë në thelb dy koncepte të ndryshme, kështu që nuk mund të vizatoni një shenjë të barabartë drejtpërdrejt.Por në rrethana normale, ritmi i pulsit është në përputhje me numrin e rrahjeve të zemrës.Prandaj, mund të kontrolloni pulsin tuaj për të ditur ritmin e zemrës.Operacionet specifike janë si më poshtë:

Uluni në një pozicion të caktuar, vendosni njërin krah në një pozicion të rehatshëm, shtrini kyçet e duarve dhe pëllëmbën lart.Me dorën tjetër, vendosni majat e gishtit tregues, gishtin e mesit dhe gishtin e unazës në sipërfaqen e arteries radiale.Presioni duhet të jetë mjaft i qartë për të prekur pulsin.Në mënyrë tipike, frekuenca e pulsit matet për 30 sekonda dhe më pas shumëzohet me 2. Nëse pulsi i vetë-testimit është i parregullt, matni për 1 minutë.Në një gjendje të qetë, nëse pulsi tejkalon 100 rrahje / min, quhet takikardi;Pulsi është më pak se 60 rrahje / min, që i përket bradikardisë.

Vlen të theksohet se në disa raste të veçanta, pulsi dhe rrahjet e zemrës nuk janë të barabarta.Për shembull, në pacientët me fibrilacion atrial, pulsi i matur vetë është 100 rrahje në minutë, por rrahjet reale të zemrës janë deri në 130 rrahje në minutë.Për shembull, në pacientët me rrahje të parakohshme, pulsi i vetë-testimit shpesh është i vështirë për t'u identifikuar, gjë që do t'i bëjë pacientët të mendojnë gabimisht se rrahjet e tyre të zemrës janë normale.

Me një "zemër të fortë", ju duhet të përmirësoni zakonet tuaja të jetesës

Rrahjet shumë të shpejta ose shumë të ngadalta të zemrës janë "anormale", të cilave duhet t'i kushtohet vëmendje dhe mund të lidhet me disa sëmundje.Për shembull, hipertrofia ventrikulare dhe hipertiroidizmi do të çojnë në takikardi, dhe bllokimin atrioventrikular, infarktin cerebral dhe funksionin jonormal të tiroides do të çojnë në takikardi.

Nëse rrahjet e zemrës janë jonormale për shkak të sëmundjes ekzakte, merrni ilaçe sipas këshillës së mjekut me premisën e një diagnoze të qartë, e cila mund të rivendosë rrahjet e zemrës në normale dhe të mbrojë zemrën tonë.

Për një shembull tjetër, për shkak se atletët tanë profesionistë kanë funksion të stërvitur mirë të zemrës dhe efikasitet të lartë, ata mund të plotësojnë nevojat për më pak pompim të gjakut, kështu që pjesa më e madhe e rrahjeve të tyre të zemrës është e ngadaltë (zakonisht më pak se 50 rrahje / minutë).Kjo është një gjë e mirë!

Prandaj, ju inkurajoj gjithmonë të merrni pjesë në ushtrime fizike të moderuara për ta bërë zemrën tonë më të shëndetshme.Për shembull, 30-60 minuta tri herë në javë.Shkalla e duhur e zemrës së stërvitjes tani është "mosha 170", por ky standard nuk është i përshtatshëm për të gjithë.Është mirë ta përcaktojmë sipas ritmit aerobik të zemrës të matur me qëndrueshmërinë kardiopulmonare.

Në të njëjtën kohë, ne duhet të korrigjojmë në mënyrë aktive stilet e jetesës jo të shëndetshme.Për shembull, lini duhanin, kufizoni alkoolin, qëndroni zgjuar më pak vonë dhe mbani një peshë të përshtatshme;Qetësi e mendjes, stabilitet emocional, jo i emocionuar.Nëse është e nevojshme, mund ta ndihmoni veten të rivendosni qetësinë duke dëgjuar muzikë dhe meditim.Të gjitha këto mund të nxisin një ritëm të shëndetshëm të zemrës.Teksti / Wang Fang (Spitali i Pekinit)


Koha e postimit: Dhjetor-30-2021